Loading…

Recht hebben en recht krijgen in Portugal.

Ondanks dat het m.b.t. het recht het soms verschrikkelijk mis kan gaan geloven volgens mij de meeste mensen nog in een goed werkend rechtssysteem. En dus verwacht je dat ook in Portugal. Maar als je er mee te maken krijgt, dan blijken dingen soms toch ook heel anders te lopen dan je verwacht!

Een paar voorbeelden uit de praktijk die tot lering kunnen dienen.

Voorbeeld 1:

Door een Nederlands stel werd een huis met grond gekocht. Omdat ze de taal niet kenden, lieten ze zich bijstaan door een sollicitador (het verschil met een advocaat kenden ze ook niet, maar het was een rechtskundige werd hen duidelijk gemaakt). Tekenen bij de kruisjes en de zaak was gedaan.

Na 5 jaar werd het pand verkocht en na nog eens 5-6 jaar nog eens, steeds aan Nederlanders.

Tegenover het gekochte pand stond een huis van een Portugees die in Frankrijk woonde en werkte en in de vakanties in zijn huis in Portugal verbleef. Toen het pensioen van deze man begon te naderen, claimde hij dat een stukje van de grond van de Nederlanders van hem was. Om een lang verhaal kort te maken: dit leidde tot een rechtszaak. Tijdens (overigens verschillende) rechtszaken verklaarde de man dat hij de grond al jaren geleden had gekocht en de vrouw vertelde dat ze de grond hadden geërfd (?!).

Vervolgens werden er vele getuigen opgegeven om hun verhaal te staven. Sommige van deze getuigen hadden óók een hele tijd in Frankrijk hadden gewoond (dus hoe wisten die dat alles?) en er werden tegenstrijdige verklaringen gegeven. Maar het verhoor verliep erg traag, soms werden er maar 2 getuigen op een ochtend gehoord en dan werd de zaak weer met een paar weken tot maanden verdaagd. Bijkomende nare factor is dat ALLE getuigen zich iedere keer weer moeten melden op straffe van een boete, maar wellicht wel 10 keer moeten terugkomen. Voor de familie leek dit geen enkel probleem, maar een aannemer die door de Nederlanders als getuige was gevraagd, moest hiervoor iedere keer zijn werk onderbreken en kon ook geen leiding geven aan zijn werknemers!

In de maand Augustus wordt er al helemaal geen zitting gehouden en zo sleepte deze zaak zich voort. De consequentie was echter wel dat de kosten van de advocaat ook steeds hoger werden en dat het eind nog niet in zicht was met alle getuigen. En dat over een stukje grond van max. 400 meter!

Maar je denkt dan nog: recht is recht. Oók al heb je helemaal niet zoveel belang bij dat stukje grond, je wil wel gerespecteerd worden, want daar zijn toch de wetten en regels voor?

De overtuiging was dat de zaak gewonnen zou worden, maar het is niet zo dat de verliezer alles moet betalen. Die moet wel de gerechtskosten van de winnende partij betalen, maar niet zijn advocaatkosten!

Dus uiteindelijk is men in de tussenliggende onderhandelingen overeengekomen dat de Portugese buurman alle gerechtskosten zou betalen en dan bezit kon nemen van dat stukje grond onder voorwaarde dat hij er gedurende 20 jaar niets op zou mogen bouwen of het karakter van de grond veranderen. Dat betekende dat de Nederlandse eigenaar zo’n 2.000 euro aan advocaatkosten kwijt was en de Portugese buurman zich na betaling van zijn gerechts- en advocaatkosten (zo’n 5.000 euro) zich de gelukkige eigenaar mocht noemen van 400 m2 grond dat hij ook had kunne kopen voor max. 400 euro!

 

Voorbeeld 2:

 Via een advertentiesite werd (in 2010 of 2011) een Renault Grand Espace aangeboden en de koper ging de auto bekijken en had wel interesse. De auto was volgens het kenteken van 2007 en had ruim 80.000 km. gelopen, kostte ruim 20.000 euro, maar vergeleken met andere advertenties leek dit erg redelijk.

De koop werd gesloten, maar al snel kwamen er problemen, o.a. met de automatische versnellingsbak, die moest worden vervangen. Omdat dit toch wel erg vreemd was bij een auto die nog maar zo weinig had gelopen werd bij de garage nagevraagd hoe dat u kon en of dan de fabriek geen garantie zou moeten geven, want je mag verwachten dat bij zo’ n dure auto een langere levensduur is te verwachten. De boordcomputer werd door de garage uitgelezen en daaruit bleek dat de auto al in 2004 was geproduceerd en eind 2006 al 200.000 km. op de teller had staan. Een duidelijk gevalletje fraude dus.

Contact met de verkoper leverde geen oplossing, dus naar de advocaat om via een rechtszaak te trachten de koop te ontbinden. Daar moest direct wat betaald worden om de rechtszaak te kunnen openen. Vervolgens begon het lange wachten en af en toe maar naar de advocaat om te informeren hoe het met de zaak stond. Met de auto werd niet meer gereden omdat het idee bestond dat anders weer heel veel zou worden berekend voor de gereden km. als de zaak werd teruggedraaid. Na een jaar wachten en regelmatig informeren (in Portugal leer je geduld te hebben) bleek dat de koop sowieso niet ongedaan zou worden gemaakt, maar dat je een schadevergoeding kon claimen, dus toen de auto maar gaan gebruiken. Met alle onkosten vandien: nieuwe turbo, radiatoren, elektrische storingen etc., bij elkaar zo’ n 8.000 euro.

Op een gegeven moment kwam de nieuwe eigenaar in een vakje een handgeschreven briefje tegen (achterkant van een brief van het bedrijf van de verkoper) met gegevens die verband hielden met de aankoop van de auto : het adres in Brussel, het bouwjaar, prijs etc.

Dit tonend aan de advocaat leverde de opmerking dat dit geen bewijs was, want dat iedereen wel zo’ n brief uit de prullenbak gehaald kon hebben en er wat op geschreven. Een bewijs van verkoop zou wél wat uitmaken. Het bedrijf in Brussel gebeld en gevraagd om zo’n bewijs. Ze zouden het even nakijken maar de volgende dag kon het ineens niet meer (w.s. contact gehad met hun koper die er wel vaker auto’s kocht).

Het resultaat? We zijn zo’ n 5 á 6 jaar verder, er is niets gebeurd en het moment dat ook de gedupeerde koper de zaak laat zitten komt steeds dichterbij.

 

Conclusie?

Bezint eer ge een rechtszaak in Portugal begint!

Probeer dit te voorkomen door u goed te informeren, Vertrouwen is goed, maar controleren beter!

Als het zover komt is het in veel gevallen beter om te proberen om onderling de zaak op te lossen, desnoods met frisse tegenzin en een verlies, want een rechtszaak kost heel veel tijd, energie en geld, waarbij óók bij winst de kosten wellicht hoger zijn dan dat waar u recht op hebt.